Lapra szerelt harmadik hidat dobott piacra az IKEA
Reklám

Delft, Hollandia – Bemutatta 2021 Spring kollekcióját a világ vezető bútorcége, az IKEA. A most megjelenő változatos új termékek fókuszában a tavaszi lendület és a vírus utáni újrakezdés szelleme szerepel, így az sem meglepő, hogy egy a szegediek számára kedves bútorral is kedveskedtek a svédek: mától bárki megvásárolhatja a három magyarországi IKEA valamelyikében a Hörmjedik hid (magyar fordításban száműzött tehén) fantázia néven elérhető lapra szerelt déli Tisza-hidat.

Az igazi meglepetés csak akkor jön, amikor felnyitjuk a dobozt, abba ugyanis a svéd mérnökök valóban ügyesen elcsomagoltak egy leendő 2×2 sávos hidat, ami azért fér el a viszonylag kis helyen, mert lapra szerelt, és nekünk kell összerakni. Szerkesztőségünk számára küldött egy ilyet az IKEA, így mi szombaton délelőtt ki is látogattunk a Tisza partjára, hogy felépítsük a másfél kilométer hosszú szerkezetet.

Az igényes kartondobozban először egy közel 40 ezer oldalas leírás található, olyan fejezetekkel, mint a Bevezetés a hídépítésbe I.-LXIII., vagy az Agrometeorológiai és klimatológiai alapismeretek. Ezt követően jönnek az alkatrészek: találunk négy darab pukifóliába tekert betonpillért, 130 ezer szegecset, 90 ezer köbméter előre bekevert aszfaltot (ez néhány perc mikrózás után azonnal fektethető is), vasúti síneket, villanyoszlopokat, és úgy félezer választási plakátot. Utóbbi különösen jól jön majd a híd elkészültekor, úgy egy év múlva.

Az összeszerelésről sorozatot közlünk majd, de most mennünk kell, mert már történt néhány baleset az építkezésen kollégáinkkal – védőfelszerelést ugyanis nem csomagoltak a svédek.