Geometrikus távfűtési rendszert építenek ki Szegeden
Reklám

SZEGED – Még az idén megkezdődhet a szegedi geometrikus távhőrendszer kiépítése, tájékoztatta lapunkat Kóbor Balázs, a Szetáv igazgatója. Elmondta, ez egy teljesen új technológia, melyet először élesben a tisza-parti városban fognak kipróbálni. „Arról van szó, hogy a rendszer minden eleme szabályos formákat követ, innen ered a név is” – fogalmazott s hozzátette, már a fővárosból is érdeklődtek a technológia mivoltáról és működéséről. „A budapesti kollégák azután kerestek, hogy Karácsony Gergely a városban járt. Elképzelhetőnek tartják, hogy ott is kiépítésre kerüljön egy ilyen.”

A geometrikus távhőrendszer egyik legszembetűnőbb jellemzője, hogy a csövek rendhagyó módon henger alakúak, és felületük is egyenletes. „Nagyapáink korában még téglából építették az ilyeneket, de az nem volt hatékony, mert kifolyt a víz” – mondta Kóbor. Szerinte a geotermikus (nem összetévesztendő a geometrikussal) rendszerek már idejétmúltak, azokat évtizedeken belül ilyenre fogják lecserélni. A rendszer nagy előnye továbbá, hogy a tökéletesen szabályos formáknak köszönhetően messzebbre is eljut a melegvíz, így kevesebb hőközpontra lesz szükség. Kóbor szerint ez azért is lesz jó, mert nem kell ezentúl minden épületüket összefestetni.

A geometrikus távhőrendszer gerillikus képe: jól látható, ahogyan nem távozik a víz a PVC-csövekből. Fotó: Massachusetts Institute of Technology