Kormányközelbe került a Wikipédia – a tartalomba nem szólnak majd bele
Reklám

BUDAPEST – Magyar tulajdonosa lett a Wikipédia elnevezésű internetes enciklopédiának; a 2001-ben alapított weboldal eddig ismeretlen körülmények között került a Közép-Európai Sajtó, Enciklopédia és Média Alapítványhoz (KESEMA). A vételről – melynek összegét nem fedték fel – maga az alapítvány adott ki közleményt. Ebben leszögezik: „Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a világ legnagyobb enciklopédiája megtartsa reputációját, éppen ezért szerkesztési elveibe, működésébe beleszólni nem kívánunk.”

A Szegedi Idők értesülései szerint bár a tartalomba valóban nem szólnak majd bele, egy főszerkesztő áll majd a globális webkönyv hídján, irányt mutatva a szerkesztők ezreinek. Úgy tudjuk, hogy a témákat is külön országokba szervezik ki, és minden „rovatért” külön nemzet felel majd. Eddig biztosnak látszik, hogy a kultúra rovatot India, a történelmet Oroszország, a gazdaságot pedig a Seychelle-szigetek kezelik majd. Mindemellett kormányzati hirdetésekkel is támogatják a portál hosszú távú működését.

A Wikipédia tartalmilag nem változott az eddigiekhez képest, erről tanúskodik nemrég készített képernyőképünk is, mely a nyitóoldalukat mutatja.