Autópálya épül a Kárász utcán
Reklám

Felülnézeti látványterv a sztráda Kárász utcai szakaszáról. Fotó: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Városi Tervezési, Fejlesztési, Mérnökségi, és Terepasztalépítési Osztálya

SZEGED – Hamarosan a Modern Városok Program keretein belül megkezdődik a belvárosi területek közlekedésfejlesztése. Ezt ma sajtótájékoztató keretein belül jelentette be közösen Bartók Csaba fideszes és Nagy Sándor SZDSZ-es együttes független momentumos politikus. Az autópálya a Honvéd teret köti majd össze a Szent István térrel, építésére pedig azért van kiemelt szükség, – hangsúlyozta Nagy – mert így kerékpárúttá tudják nyilvánítani a Tisza Lajos körutat. „Két évtizede letereltük a bringásokat a körútról, most ugyanezt tesszük az autósokkal. Ez senkinek sem jelent majd hátrányt: a kerékpárosok végre a körúton haladhatnak majd, az autósokat pedig a Kárász utcára irányítjuk, ahol 120 km/órás sebességgel gyorsabban elérhetik úti céljukat.” A gyalogosoknak egyelőre nem találtak helyet, de nem is biztos, hogy fognak, a Szegedi Idők által megszerzett városi dokumentumok szerint nemsokára teljesen ki is tilthatják őket a belvárosból.

Nagy Sándor kitért arra is, hogy környezetvédelmi szempontok szerint is megfelelő lesz az átalakítás. „Kínai sztenderdek alapján terveztünk, az ilyen még ott sem megszokott, tehát egy korszerű, újszerű, nagyszerű dolog megy itt végbe” – szögezte le, majd átadta a szót Bartók Csabának, aki épp matchboxokat tologatott a járdán. „Köszöntöm a sajtó munkatársait” – szippantotta a politikus, majd így folytatta: „nekünk Szeged az e1ső, fontos nekünk a város, és a benne é1ők is, és köszönjük a pén… biza1mat, amit nekünk szavaztak. Ezt az autópályát amúgy a kormány finanszírozza, Botka László pedig felháborító” – fogalmazott, majd hányingertől öklendezve kezet fogott egymással a két politikus, és a kamerákba mosolyogtak, miközben Nemesi Pál a háttérben huszonéves fiúkkal osztogatott szájmaszkokat és jelöletlen fehér tablettákat időseknek.

Az új Kárász utca – aminek a neve hivatalosan M3548 Szeged belterületi elkerülő-összekötő sztráda – már jövőre elkészülhet. Építését meg is kezdték a korszerűtlen, leromlott állapotú Honvéd téri templom felrobbantásával, aminek helyén modern, 21 sávos körforgalom létesül. De nem csak itt lesznek nagyobb változások: az egész Kárász utcát jócskán ki kell szélesíteni, hogy elférjen mind a 12 sáv járdákkal (amiket ugye nem szabad majd használni, mert veszélyesen közel lesznek a pályához), ezért több, az utca északi felén levő háztömböt egy az egyben arrébb helyeznek, mely következtében a Feketesas utca megszűnik. Ugyancsak változás lesz, hogy a Klauzál téren autóbusz-pályaudvart építenek. A tervezés közben készített közlekedési szimulációk egyébként kimutatták, hogy egy átlagos gyorsulású autóval ha elindulunk a Honvéd térről, akkor a Somogyi utcáig már akár 80-ra is felgyorsíthatunk, így a szép, korábbi sétálóutcán mint a villám, suhanhatunk át. Fékezni elég elkezdeni a Vörösmarty utca magasságában. A sztrádán több lehajtó is épül: egy a Konyhamánia kirakatán keresztül le a pöttyös bögrés polcokhoz, egy a városháza parkolójába, egy pedig az újszegedi liget felé (itt 8 sávos közúti híd is épül a Tisza felett).