Kivágják az összes erdőt Magyarországon, előre előzik meg az erdőtüzeket
Reklám

LILLAFÜRED – Megkezdték a Bükk teljes erdőségének eltávolítását, jelentette be Semjén Zsolt a lillafüredi hotel dísztermében tartott sajtótájékoztatóján. Magyarország nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős tárca nélküli minisztere elmondta, azért szükséges az összes magyarországi erdő kivágása, mert félő, hogy a világban több helyen is hevesen pusztító erdőtüzek itthon is meghonosodnak. „Görögország lángokban áll, mert nem cselekedtek időben. Mi okosabbak leszünk náluk, ezért mire idehaza is jelenség lehetne az erdőtűz, már nem lesz erdő” – jelentette ki.

Minisztériumi számítások szerint Magyarországon kurvasok erdő van, ezért akár egy évtizedbe is telhet, mire az utolsót is eltávolítják. Semjén hozzátette, vannak bőven pozitívumai erdeink kivágásának. Példaként említette, hogy ennek köszönhetően kétszáz évre elegendő fogpiszkálója lesz Magyarországnak, és várhatóan az építőipari alapanyagok ára is mérséklődhet majd. A politikus aláhúzta, hogy a városi ligeteket és fasorokat egyelőre meghagyják, de „az biztos, hogy Nyíregyházától Győrig egy szál fát nem fogunk találni hamarosan”.

Semjén ismertette, hogy hamarosan újabb, megelőző klímavédelmi intézkedéseket hoz a kormány. A városi levegő rossz minősége miatt például betiltják a szellőztetést Budapest több kerületében, a haldokló élővilág megmentése végett pedig többezer állat leölésére kaptak engedélyt a hazai vadászok.