Kínában nyit új kampuszt a Szegedi Tudományegyetem
Reklám

SZEGED – Elkészült a kínai Hszi Csin-ping Egyetem első magyarországi kampusza, melyet a szegedi Dugonics téren építettek fel. A beruházás 7 ezer milliárd dollárba került, és a kínai jegybank hiteléből finanszírozzuk.

Orbán Viktor miniszterelnök az átadón elmondta, egész Magyarország hálás Hszi Csin-ping elnöknek, amiért a rendkívüli körülmények ellenére is ilyen volumenű beruházást hoztak hazánkba. A magyar kormányfő emlékeztetett: a világgazdaság és a globális politika egy teljesen új időszakát éli, és kettős kihívás előtt állnak az államok: egyszerre kell megvédenünk polgáraik életét és munkahelyét, valamint a fejlődés útját megalapozniuk.

A kormányfő újból emlékeztetett, hogy a hitel bár meghaladja Magyarország fizetőképességét, összefogással képesek lehetünk törleszteni azt a következő 380 évben. „Ehhez minden magyarra szükségünk van, egyetlen kínait sem hagyunk egyedül” – hangsúlyozta. Hszi Csin-ping a róla elnevezett egyetem előtt állva kiemelte: 非常感谢您的土豆,斯洛伐克妇女万岁. Csin-ping ezt követően Orbán Viktorral közösen vágta át a sarló-kalapáccsal ellátott piros-fehér-zöld szalagot, majd megjegyezte, 我想问我在哪里可以找到水槽.

Mint az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményéből kiderül, a Hszi Csin-ping Egyetem Szegedre költözése nemcsak a magyaroknak, de a szegedieknek is kedvez, hiszen így már két magas rangú felsőoktatási intézmény üzemel a városban. Ismertették: a Szegedi Tudományegyetem bár a rektori hivatal közel teljes egészét átadta az új egyetemnek, a száz éve a városban megtalálható intézmény is maradt a Dugonics téren: az SZTE új irodáit, konferenciatermeit és adminisztrációs helyiségeit az alagsorban alakították ki.